Дъжд и бури очакваме в сряда, възможно е да има градушки

От петък започва продължителен сух период с горещо време

03.07.2024 | 06:00 Редактор: Деси Николова

Денят ще започне с минимални температури в страната от 15 до 22 градуса, по морето до 21-22 градуса. Сутринта повече облаци ще има централните и източните райони с превалявания. Следобед от юг нова облачна вълна ще достигне страната, като по-интензивни валежи се очакват в планините от Южна България и в североизточните райони, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

В Източните Родопи и в Добруджа ще има силни гръмотевични бури с условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб със скорост до 20 км/ч от юг-югозапад. Максималните температури в страната ще са от 26 до 30 градуса, в югозападните райони до 32, а по Черноморието до 28-29 градуса.

Над Черноморието сутринта ще бъде облачно с превалявания, следобед ще има разкъсани облаци, превалявания и прегърмявания по северното ни крайбрежие. Максималните температури на въздуха ще бъдат до  27-29 градуса. Вятърът ще бъде  умерен от изток-североизток до 25 км/ч. Морската вода е с температура 24 градуса по северното крайбрежие до 25-26 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,2 метра, по южното до умерено с височина на вълните до 2.0 метра.

Над планините преди обед ще има превалявания над Източна Стара планина, следобед ще има краткотрайни валежи и гръмотевици в Рила и в Родопите. Вятърът по високите части, над 2500 м височина, ще бъде умерен от запад със скорост до  40 км/ч . Максималните температури за деня над 2500 височина  - около 9 до 12 градуса, а на 1500 м - от 15 до 18 градуса.

В четвъртък ще превали главно в южните райони и по Черноморието. От петък започва продължителен сух период с горещо време и високи температури. В традиционно най-топлите места, показанията на термометрите ще надвишават 40 градуса. Разхладителни превалявания се очакват в планините от Западна България.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: БГНЕС