Жители на Караисен блокираха пътя София - Варна, решават проблема с водата

"Хората ще бъдат на облекчен режим", увери управителят на ВиК "Йовковци" Илиян Илиев

02.07.2024 | 19:21 Редактор: Вяра Димова

Жители на павликенското село Караисен излязоха на протест. Причината е редовната липса на вода и никакви мерки от държавата. Общо 10 са селата в общината, които са на тежък воден режим, в Караисен - има седмици, в които от чешмите не тече и капка вода.

"Нито може да се оперем, нито нищо. Черги имам за пране, у дома всичко е мръсно. Да пуснат вода, трети ден, трета вечер нямаме вода", споделя жител на Караисен.

От Министерството на околната среда и водите вече са направили промяна в графика на "Напоителни системи" и над 1,5 млн. кубически метра вода са насочени по главния Баташки канал, откъдето да достигне до домовете им на хората Караисен и други засегнати от безводието села. 

"Тук се разбрахме, че до Караисен водата е стигнала и предполагам до края на седмицата ще бъдат оводнени нашите водоизточници, и другата седмица хората ще бъдат на облекчен режим", обяви управителят на ВиК "Йовковци" Илиян Илиев.

В 17 ч. протестиращите блокираха главния път София – Варна. Те настояват в селото да бъде обявено бедствено положение, a държавата да се намери адекватно.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС