Радев: Правителство на малцинството носи рискове и изисква политическа смелост

Държавният глава ще присъства на гласуването на проектокабинета "Желязков" в НС утре

02.07.2024 | 18:42 Редактор: Вяра Димова

Държавният глава Румен Радев обяви, че ще присъства на гласуването на проектокабинета "Желязков" в Народното събрание в сряда. Според него "едно такова правителство на малцинството носи рискове и това е нещо ново за нашата политическа система".

"По време на консултациите пред всяка една от партиите повдигах въпроса за тяхното предложение за формула и за съставяне на кабинет. Това е целта на изборите - партиите да съставят кабинет и да поемат отговорност за управлението на страната. Не съм изненадан от предложението. По време на консултациите с ГЕРБ на моите въпроси изразиха своето разочарование, че не могат да предложат правителство, защото няма подкрепа от партиите", коментира той.

Президентът припомни, че е насочил вниманието към европейски държави, в които има правителство на малцинството.

"Като някакъв изход, но това изисква отговорност и политическа смелост. Ние сме виждали всякакви трикове, номера и развои на събитията в нашия парламент. Как ще подходят народните представители утре, нека да изчакаме и да видим. Пред страната има важни проблеми, които искат решения, отговорност и смелост", подчерта Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)