МРРБ: Започнахме ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Активно се работи и по програмата за справедлив преход във въглищните региони

02.07.2024 | 14:11 Редактор: Деси Николова
МРРБ: Започнахме ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на ведомството, сочи отчетът на министър инж. Виолета Коритарова. Това е изпълнено заедно с най-важната задача – провеждането на честни и прозрачни избори.

В началото на месец юни бе издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин – Ботевград. За връзката с обхода ще бъде изграден и нов пътен възел.

Изгражда се и нов 600-метров участък от АМ "Струма" при град Симитли – от магистралата до разклона за Банско от мястото, където сега тя свършва и движението преминава в двулентов път.

Стартирани са и множество ремонти по българските пътища, сред които третокласният път през Дюлинския проход между областите Варна и Бургас, 21,4 км от пътя Росен - Ясна поляна и 15,7 км от третокласния път Мъдрец - Гълъбово.

Издадено е разрешението за строеж и през месец юли ще започне основният ремонт на "Дунав мост 1" при Русе. Съоръжението е в критично аварийно състояние, което създава реална опасност за преминаващите по него. Ремонтът на стойност 45 млн. лв. от бюджета ще продължи 2 години, като се предприемат мерки да не се затрудни съществено трафикът.

Предприети са стъпки по създаване на работна група с участието на отговорните институции, която ще изготви график с дейностите и сроковете за реализиране на проекта за тунел под връх Шипка. През месец юли ще завърши ремонтът на тунелите по АМ "Хемус", за да се пътува без затруднение в активния летен сезон.

В изминалите близо три месеца екипът на министерството работи активно и по процедурите във връзка с изграждането на Националната детска болница. Ще се работи и за осигуряване на добра транспортна свързаност към бъдещото лечебно заведение.

Продължи усилената работа по инвестиционна програма за общински проекти, финансирани от националния бюджет по решение на 49-ото Народно събрание. Служебното правителство започна ритмично да превежда аванси към общините и вече са платени 54 млн. лв. за авансови и междинни плащания, както и средства за авторски и строителен надзор, по 72 подадени искания от местните власти.

Активно се работи и по програмата за справедлив преход във въглищните региони. Вече стартира кандидатстването по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност" по Приоритет 4 "Справедлив преход" на "Развитие на регионите" 2021-2027 г. По мярката близо 200 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в населените места. Кандидатстването ще продължи до 19 септември т.г. 

Продължава сключването на договори за саниране на блоковете по етап 1 на мярката за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, финансирана от НПВУ. До момента са сключени 38 договора за безвъзмездна финансова помощ за общо 51 млн. лв. Издадени са решения за предоставяне на средства за още 13 проектни предложения.