Морето взима жертви, спасители съветват да не влизаме в опит да вадим давещи се хора

От началото на сезона регулярно се вземат проби за чистотата на водата

02.07.2024 | 14:05 Редактор: Беатрис Младжова

От 1 юли всички плажни ивици по родното Черноморие трябва да бъдат обезпечени с максималния брой спасители, като бройката им е посочена в концесионния договор с Министерството на туризма. 

Бурното море взе няколко жертви през почивните дни. Морските гардове предупреждават да не рискуваме със спасителна акция сами, ако някой се дави пред очите ни. Така живота си загуби мъж, тръгнал да вади от морето двама туристи в Созопол.

Преди дни ситуацията е била още по-критична за спасителите.

"Осем души едновременно започват масово давене, но е аналогичен случаят, тъй като влизайки, двама от тях, съответно техни приятели, опитвайки се да им помогнат, попадат в същата рискова ситуация, при което влизайки, спасителите се оказват всеки един от тях с по двама на спасителния буй", разказа представителят на Института по водна безопасност Иван Георгиев.

"Всички плажове са сигурни, обезпечени със спасители и медицински екипи. Както виждате на плажа, на който се намираме, има 8 поста и 16 спасители", каза представителят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Кирил Спасов.

От началото на сезона регулярно се вземат проби и за чистотата на морската вода - и от РЗИ, и от частни лаборатории. 

"Резултатите са чисти. Стандартът е един и същ, работим си по стандарт за пробовземане, включително и за микроблиологията си има стандарт за работа", коментира химик-аналитикът Фатме Али.

Тази година старата наредба остава в сила - работното време на спасителите е от 8 до 18 ч. Концесионерите имат право на закриване на спасителни постове, но това няма да се случи до края на активния сезон.

Вижте повече в репортажа.