Жители на Караисен излизат на протест, от години страдат от безводие

Чешмите на хората пресъхват всяко лято

02.07.2024 | 13:58 Редактор: Деси Николова

Жители на павликенското село Караисен излизат на протест заради редовната липса на вода и никакви мерки от държавата. Общо 10 са селата в общината са на тежък воден режим, в Караисен - има седмици, в които от чешмите не тече и капка вода. Хората казват, че вече не могат да обслужват и елементарните си битови нужди.

"Нито може да се оперем, нито нищо.  Черги имам за пране, у дома всичко е мръсно. Да пуснат вода, трети ден, трета вечер нямаме вода", споделя жител на Караисен.

"Няма вода, в кой век живеем, не знам. А искаме млади хора да идват и да остават в селото. Нямаме вода от лятото", каза друг жител на селото.

Проблемът с водата в  Караисен е от пет години. Чешмите на хората пресъхват всяко лято, въпреки изцяло подменената водопроводна мрежа. Жителите на селото настояват "Напоителни системи" да пуснат вода по главния Баташки канал, откъдето да достигне до домовете им.

"Хората в Караисен са се превърнали в едни ловци на вода и се опитват да разберат кога ще дойде и малкото вода за да могат да си напълнят съдовете. За разлика от други години, тази година вече има подадена заявка на ВиК към "Напоителни системи", но от Министерството на околната среда и водите не бяха отпуснали необходимото количество вода и затова стигнахме до това положение нашите дренажни кладенци да започнат да пресъхват", разказа кметът на село Караисен Стефан Николов. 

В 16:00 днес жители на Караисен ще протестират пред ВиК "Йовковци" във Велико Търново, а в 17:00 протестът продължава на главния път София – Варна, където протестиращи ще пресичат пешеходна пътека. 

Хората настояват в селото да бъде обявено бедствено положение, за да им доставят с цистерни вода за санитарно-битови нужди и бутилирана вода за пиене.

Вижте повече в репортажа.