Радев: НАТО да не се намесва във войната в Украйна, защото ще има глобален сблъсък

Това ще има опустошителни последици, каза държавният глава

02.07.2024 | 12:24 Редактор: Вяра Димова
Радев: НАТО да не се намесва във войната в Украйна, защото ще има глобален сблъсък

Не бива НАТО да се намесва във военния конфликт, особено със сухопътни войски. НАТО не бива да допуска да бъде въвлечен в тази война. Директен сблъсък между НАТО и Русия може да прерасне в световна война с ядрени оръжия с опустошителни последици. Това заяви президентът Румен Радев от Атина.

Държавният глава на България присъства на 28-ата годишна кръгла маса на "The Economist". Международният форум събира държавни и правителствени ръководители от региона.

"Вярвам, че решенията на НАТО и на Съвета НАТО-Украйна са мост към бъдещето членство на Украйна в Алианса. Всички съюзници са ангажирани в подкрепата си за членството ѝ в Съюза. Въпросът е не дали, а кога. Отговорът ще зависи от развитието на бойното поле, от възможността да се постигне мир, устойчив и справедлив мир. Трябва да бъдем ясни - НАТО не трябва да влиза в тази война, особено с войници на бойното поле. Всеки пряк сблъсък между НАТО и Русия ще бъде сблъсък на глобално ниво с ядрени оръжия. Такъв сценарий няма да бъде в полза на Европа", категоричен е Радев.

Президентът отбеляза, че всички членове на Алианса са ангажирани в подкрепата си към Киев. 

"Това е борба за всеки сантиметър земя. Най-стратегическият аспект от войната не са оръжията и боеприпасите, а хората. Войниците. Тяхната подготовка, оборудване, мотивация и численост. Възхищаваме се на куража на украинците, но ако сравним армиите виждаме ясно превъзходство на руснаците", допълни още Радев, цитиран от "Труд".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)