МОН: Оценките на НВО по математика се повишават

Над 50% от децата се справят с извличането на информация от диаграми и таблици

02.07.2024 | 11:43 Редактор: Елеонора Танева

Седмокласниците са показали по-добри резултати на НВО по математика в сравнение с миналата година, а оценките по българска език и литература са почти сходни. Това обобщение направи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

Резултатът по НВО по български език и литература за 7 клас е 54,60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година. Средните резултати по математика са 42,9 точки тази година спрямо 35,29 точки през миналата 2023 г.

"Резултатите по математика са значително по-високи със 7,62 точки. Резултатът, който се повишава по математика, показва една тенденция, която отчетохме още и при изпитите след четвърти клас, че започва едно сближаване на резултатите по БЕЛ и математика вече при второ външно оценяване при два различни етапа в нашата образователна система“, каза просветният министър.

Той подчерта, че в нито една област резултатите нямат спад в сравнение с 2023 г., а в някои от областите се повишават резултатите по математика - Разград, Плевен, Шумен, Велико Търново. 

По отношение на БЕЛ 50% от учениците са се справили успешно със задачите изискващи събиране. Положително спрямо миналата година е, че нараства с една точка резултатът на учениците, които са работили по преразказа, което също е добър факт. Само 7% не са работили по тази задача, свързана с интерпретиране на текст.

Над 50% от децата се справят с извличането на информация от диаграми, таблици на изпита по математика.

"Това е важно умение свързано с математическата грамотност. Другото положително е, че над 60% от учениците са работили по втората част от задачите, които са с по-голяма трудност. Този процент също се повишава спрямо миналата година“, подчерта министърът, цитиран от БГНЕС.

В сравнение с миналата година е имало само двама ученика с по 100 точки от двата изпита, през тази – 100 точки по БЕЛ и математика имат 18 ученика. Учениците с 0 точки са намалели. Миналата година те са били 43, а през тази – само 26.

Обобщавайки всички проведени изпити и приключването на учебната година министърът заяви:

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)