МОСВ: Обезпокоително ниски са нивата на язовирите, а предстоят горещини и суша

Призивът е за намаляване на загубите по напоителните канали и недопускане разхищението на води

02.07.2024 | 10:23 Редактор: Тодор Петров
МОСВ: Обезпокоително ниски са нивата на язовирите, а предстоят горещини и суша

През последните години се наблюдават климатични промени, които се отразяват върху количеството на водите и тези ефекти са осезаеми през цялата година. Към момента с обезпокоително ниски нива в сравнение с предходни години, предвид липсата на пролетно пълноводие и поредна много суха година (т.е. година с констатиран приток с обезпеченост за 95%) са следните язовири, от които обичайно се използват съществени водни обеми за напояване: яз. „Ястребино“, яз. „Тича“, яз. „Тополница“, яз. „Копринка“, яз. „Жребчево“, яз. „Домлян“ и яз. „Пясъчник“, съобщиха от МОСВ.

МОСВ сигнализира многократно Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и „Напоителни системи“ ЕАД (НС ЕАД) за обезпокоително ниското запълване на част от язовирите, от които се използват значителни водни обеми за напояване. МОСВ информира и за необходимостта да бъдат предприети всички необходими действия за акумулиране на водни обеми в язовирите, намаляване на загубите по напоителните канали и недопускане разхищението на води.

На среща в МОСВ на 14.03.2024 г. преди началото на напоителния сезон представителите на МЗХ и НС ЕАД отново бяха уведомени, че за обезпечаване на водовземането през годината за язовирите с нисък обем и малък постъпващ приток ще бъдат редуцирани количествата.

Според данните на НИМХ през юли 2024 г. се очаква средната месечна температура да бъде по-висока от нормата, което предполага нуждата от повишено потребление на водни количества. Според прогнозата не се очакват и значителни валежи.

Въпреки това за юли са отчетени нуждите за напояване на земеделските култури и отпуснатите водни обеми за напояване са в размер според утвърдения годишен график за условията на много суха година (обезпеченост 95%).

От МОСВ обръщат внимание, че при продължаване на тенденцията за постъпващ малък приток към язовирите и повишен разход на вода, при наличните към момента водни обеми не може да се гарантира водоподаването през тази и следващата година. Поради обезпокоително ниското ниво на запълване на язовирите МОСВ ще се стреми да разпределя оставащия воден ресурс и да отпуска наличните в язовирите водни обеми спрямо годишния график за съответната обезпеченост на притока и прогнозите на НИМХ.

От страна на МЗХ и „Напоителни системи“ ЕАД следва да се предприемат мерки за осигуряване на допълнителни водни количества от алтернативни водоизточници, както и за повишаване ефективността на водовземането, подчертават от МОСВ.

Действията на МОСВ са насочени към балансирано разпределение на наличния ресурс и насърчаване на устойчивото му използване и опазване, като чрез месечните графици се осигурява единствено равномерно разпределение на оставащия ресурс в язовирите, без това да гарантира водопотреблението с необходимата обезпеченост.

Снимка: БГНЕС