Кабинетът "Главчев": Честни избори, социална политика, €2 млн. помощ за Украйна

Служебното правителство работи и по подготовката на страната ни за Еврозоната

02.07.2024 | 09:29 Редактор: Елеонора Танева
Кабинетът

Служебното правителство на Димитър Главчев отчете свършеното от началото на мандата. На първо място се посочва организирането на честни и прозрачни избори за Народно събрание и за Европейски парламент:

"Всички дейности бяха извършени прозрачно и в срок. Постигната беше отлична координация с ЦИК и всички отговорни институции. Министерството на електронното управление осигури открит и прозрачен процес при удостоверяването на машините за гласуване, като за първи път имаше възможността в него да се включат представители на партии и неправителствени организации. Над 11 100 изборни секции излъчваха на живо броенето на бюлетините в изборната нощ, като допълнителен инструмент, с който се  гарантирана прозрачността и честността на изборите.

Министерството на вътрешните работи положи сериозни усилия за максималното ограничаване на практики, свързани с "купуване на гласове“. Изборният ден  премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. На свой ред Министерството на външните работи създаде необходимата организация изборният ден зад граница да протече безпроблемно. Бяха образувани 769 избирателни секции извън страната в 60 държави".

Здравеопазване

Служебният кабинет успя да ускори процесите по изграждане на Националната детска болница. Стартира разчистването на терена, където ще бъде построен болничният комплекс, като съкрати сроковете на този етап от проекта до края на септември на настоящата година.  Анализът на банката ще бъде готов до края на юли тази година. Целта е да се осигурят всички условия реалното строителството на болницата да стартира още в началото на 2025 г.

Успешно бяха осъществени първите HEMS мисии за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

Имунизационният календар на България беше актуализиран с цел по-ранно ваксиниране на новородени, като се въведе задължителната основна имунизация, включваща коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст. 

Социална политика

Служебното правителство направи всичко възможно увеличението на пенсиите да е с 11%, което е по-благоприятният за българските пенсионери вариант.

Приет беше Национален план за действие по заетостта, който ще даде възможност за работа на близо 10 000 безработни, а над 9000 безработни ще бъдат включени в обучения. Осигурени са допълнителни 48 млн. лв. на общините за предоставяне до края на 2024 г. на здравни и социални услуги в домовете на близо 46 000 души с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами.

Земеделие

За период от 2 месеца бяха разплатени повече от 915 млн. лв. към производителите от сектор „Земеделие“. От тези средства близо 300 млн. лв. представлява т.нар. „украинска помощ“, чието изплащане в пълен размер и в максимално кратки срокове беше сред първите ангажименти на служебното правителството към сектора. В рамките на един месец бяха изготвени всички документи, касаещи 17-тото изменение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., и изпратени към службите на ЕК. Одобрението му ще позволи да бъдат насочени средства в размер на над 220 млн. лв. към земеделските стопани, както и проекти  за общинска инфраструктура.

Енергетика

За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ "Козлодуй" заработи с алтернативно гориво. 

Кабинетът отпусна и 250 млн. лв. за „Мини Марица-изток“ - за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените територии и привеждане на находище „Източно маришки въглищен басейн“ в устойчиво състояние. Това позволи тази базова мощност да продължи своята работа, без социално напрежение и съобразно екологичните изисквания.

Правителството прие също Програма за компенсиране на разходите на крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на настоящата 2024 година. Програмата беше обезпечена с 30 милиона лева, с които бяха подпомогнати детските ясли и градини, училищата, читалищата, храмовете и манастирите и спортните школи да си покриват разликата между борсовата и регулираната цена за електроенергия. 

Финансови политики

Служебното правителство продължи да работи по техническата подготовка на страната ни за членство в Еврозоната. Законопроектът за въвеждане на еврото в Република България беше одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание. 

Служебното правителство осигури ефективна координация при управление на средствата от фондовете на Кохезионната политика. От назначаването му до настоящия момент са открити процедури за предоставяне на финансова помощ на обща стойност 1,143 млрд. лв., с което е предоставен достъп до финансиране на българските общини, гражданите и бизнеса. 

Отбрана и сигурност

В началото на юни Министерството на отбраната предостави на Украйна военно-техническа помощ в размер на 2 075 233 евро. Продължи подготовката на нов значителен пакет с военна помощ, насочен към реалните нужди на украинските въоръжени сили.

За гарантиране безопасността на морския трафик в Черно море, служебното правителство прие решение за изпращане на сили и средства от Военноморските сили за участие в Противоминната военноморска група в Черно море, в която участваме заедно с Румъния и Турция.

Премиерът Димитър Главчев се включи и в инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна. На международна Конференция в Берлин на най-високо ниво министър-председателят заяви и готовността на България да има конкретен принос за възстановяването на Украйна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)