Предлагат джигитите на пътя да бъдат снимани и глобявани от общините

Администрацията на кмета да може да връчва и фишове за нарушения на водачи

02.07.2024 | 08:37 Редактор: Елеонора Танева
Предлагат джигитите на пътя да бъдат снимани и глобявани от общините

Кметовете да имат право да възлагат на определени от тях служби да следят с камери за нарушители по пътищата - това предлагат депутати от ГЕРБ с промени в  Закона за движение по пътищата. В снимките ще има дата, точен час и регистрационния номер на сгафилия автомобил.

В предложението е записано, че общините ще могат да прибират 70% от постъпилите глоби за нарушенията, хванати от техните камери.

Основната идея на текстовете е да се увеличат правомощията на местната власт по контрола за пътна безопасност, като на общините се дадат много от правомощията на "Пътна полиция". Отделно се предлага и пътните полицаи да могат да връчват стари фишове, когато спрат даден автомобил на пътя.

Ако предложенията се приемат, на кметовете ще се дадат правомощия да могат да слагат камери, заснемащи нарушенията по пътищата, които попадат в обхвата на съответната община. Освен това общинските служби по пътна безопасност ще имат право да преместват без знанието на водача неправилно паркирано превозно средство и да го дават на отговорно пазене на предварително оповестено публично място.

Определени от кмета длъжностни лица пък ще могат да бъркат и в системата на МВР за невръчени фишове. Идеята е, когато гражданин с неплатена глоба дойде за някаква административна услуга в общината, те да могат да му връчат и фиша за направеното от него пътно нарушение, пише "Телеграф". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 2 дни
То тогава гражданите трябва да прибират глоби от общините за безумните им знаци, дупки и абсолютно сбъркана на повечето места организация на движението ... Сигнализирай за неуместен коментар