Нови цени: В Бургас плащат 82 лв. за MWh топло, във Варна - 132 лв.

Токът поскъпва, парното и топлата вода поевтиняват

01.07.2024 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева
Нови цени: В Бургас плащат 82 лв. за MWh топло, във Варна - 132 лв.

Токът и парното - с нови цени от днес. Ще плащаме по-скъп ток, но за сметка на по-евтино парно и топла вода. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране ще важи в следващата една година. 

Средното поскъпване на цената на електричеството е с 1,77%. 

Най-сериозно ще бъде то за клиентите на "Електрохолд“ в цяла Западна България – малко над 3%. С около 1,8 % повече ще плащат абонатите на ЕВН в Югоизточна България. Поевтиняване на тока има единствено за клиентите на "Енерго Про" в Източна България. Въпреки разликите в увеличението, цените и на трите енергодружества са почти еднакви. 

За разлика от тока, цената на парното и топлата вода тръгва надолу средно с 8,5%. 

Най-сериозно е поевтиняването в Бургас – с 14%, като така цената за мегаватчас става 82 лева. Следват Враца, Разград, Русе и Сливен. Там спадът е с 11%. София е с 8 на сто. Най-малко е поевтиняването на парното и топлата вода във Варна и Велико Търново – съответно с 4 и с 3%. Като разликата за абонатите в Бургас и Варна е осезаема. Мегаватчас в морската столица струва 132 лева. 

Цените ще важат в следващата една година, освен ако не се наложи извънредно преразглеждане. А днес енергийният регулатор определи и цената на природния газ за юли, която е в размер на 58,10 лв. за мегаватчас, което е с 2,43% по-евтино от стойността за юни.

Снимка: БГНЕС