САЩ подкрепиха България за енергийна независимост

15.01.2015 | 18:58 Редактор: Мартина Ганчева
САЩ подкрепиха България за енергийна независимост

С поздрав на български и с думите Голямо удоволствие за мен е да съм тук американският държавен секретар Джон Кери се обърна към премиера Бойко Борисов и журналистите в Гранитната зала на Министерския съвет. Той изрази подкрепата на Вашингтон за енергийната диверсификация в България. „Никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга за енергийните си доставки“, заяви Кери и допълни:

Ние разбираме, че хората в България се притесняват какво ще стане след спирането на Южен поток. Разбираме това. Затова помагаме на правителството да вземе трудни, но силни решения , за да се движи страната ви в правилната посока  

На въпрос дали "Уестингхаус" ще бъде инвеститор у нас, Джон Кери отговори:

"Ние подкрепяме разговора между Уестингхаус и правителството и се надяваме, че въпросите, които се дискутират в момента, бързо ще бъдат решени"

Темата не подмина и премиърът Бойко Борисов. Той уточни, че страната ни е поискала помощ Уестингхаус да бъде инвеститор в този проект. Джон Кери уточни, че Ексим банк е един от механизмите за финансиране и подчерта, че България заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени. На свой ред в отговор на въпрос българският премиер Бойко Борисов каза „Не“ на падането на мораториума за шистов газ.

По време на срещата си с Борисов и съвместната им пресконференция Кери подчерта, че ключът към привличането на инвестиции е прозрачност в  управлението, реформа на съдебната система, борба с корупцията и върховенство на закона. Той не пренебрегна и актуалната тема за визите и информира, че отказаните визи са пет пъти повече от допустимото.

Трябва да кажем, че приветстваме безвизовия режим. Това би било положително и за двете страни. Ще укрепи вързките. Безвизовият режим ще стимулира инвестициите и икономическия обмен. Ще продължим да работим по този въпрос и в бъдеще. Програмата за безвизово пътуване е много специфична. Не може просто да включим или изключим една държава. За да може една страна да се включи в безвизовия режим, трябва отказаните визи от българи да са под 3%. За съжаление този процент на отказаните визи за 2014 е бил 15,2%.

Подобно на британския външен министър Филип Хамънд, който вчера посети страната ни, и Кери засегна чувствителната тема за Русия. Дипломатът изрази надежда, че властите в Москва ще се придържат към споразумението от Минск. „Дали Русия ще реши да се занимава с отмъщение, това е нещо, на което не можем да повлияем. Ние смятаме, че много важно да бъде уважаван суверенитета на България“, каза в заключение Кери. Веднага след визитата си у нас американският държавен секретар отлетя за Франция. Утре той ще се срещне с президента Франсоа Оланд и с външния министър Лоран Фабиюс.