Патриарх Даниил не прие оставката на архимандрит Никанор, покани го да поговорят

"Бих го посъветвал най-напред да се обърне към своя епархийски архиерей", каза Негово Светейшество

01.07.2024 | 13:43 Редактор: Толя Стоянова

Първа литургия отслужи новият Български патриарх и Софийски митрополит Даниил. В храма дойде архимандрит Никанор, за да му връчи писмено желанието си да напускане на Българската православна църква. С камбанен звън новият патриарх беше посрещнат в храм-паметника "Св. Александър Невски". Първата му задача е да търси единството.

"Главата на БПЦ е личност, която следва да олицетворява единството", каза Негово Светейшество Даниил.

В литургията той съслужи с митрополитите и епископите на Българската православна църква и делегатите от поместните църкви. Негово Светейшество се поклони пред мощите на Св. Патриарх Евтимий, донесени от Бачковския манастир, и измоли от него застъпничество и помощ.

Вярващи благопожелаха на патриарх Даниил разумно водене на българския народ в православието и просветителство във вярата. Поздравления за избора му дойдоха и от Руския патриарх Кирил с пожеланието "да впише нови светли страници в славната многовековна история на отношенията между църквите".

На този фон игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор заяви желанието си да напусне родната ни църква.

"Бих го посъветвал най-напред да се обърне към своя епархийски архиерей, преди да прави публични изявления. Все пак сме хора, общуваме директно, не чрез Facebook", добави Българският патриарх Даниил.

"С него сме изразявали доста дълго време различните си логични позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православните църкви. Съвестта и етиката ме задължават да дам моята оставка", заяви архимандрит Никанор.

След срещата им стана ясно, че оставката му няма да бъде приета, а с разговори ще се намери пътят към общото им служение.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.