Седем служебни министри на Главчев са в проектокабинета "Желязков"

Много от имената са от кабинета "Борисов" 3

01.07.2024 | 13:39 Редактор: Елеонора Танева

С папка с готови имена на министри кандидатът за премиер Росен Желязков представи структурата и състава на Министерския съвет. Желязков е юрист, министър на транспорта в третото правителство на Борисов и председател на 49-ото НС, освободен предсрочно на 25 април. 

В проектокабинета е предвиден един вицепремиер – това е знаковият за партията Томислав Дончев. Той е предложен и за министър на иновациите и растежа.  

Даниел Митов е другото знаково лице от ГЕРБ. Той ще поеме външното министерство. През 2014 година Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов.

За министър на регионалното развитие е номиниран – Николай Нанков. През май 2017 година той държи именно този пост в третото правителство на Борисов, но подава оставка година и половина по-късно във връзка с тежката автобусна катастрофа при Сливница.

Деница Сачева е предложението на ГЕРБ за министър на труда и социалната политика. Тя бе титуляр на поста в третото правителство на Бойко Борисов. 

Образователното ведомство също се поема от познато лице от ГЕРБ - Красимир Вълчев. Той оглави този пост в третото правителство на Бойко Борисов. 
Номинацията за здравен министър е Костадин Ангелов, който оглавяваше институцията, когато бе обявена пандемията от Ковид-19. По професия той е хирург, бивш директор на "Александровска" болница. 

В културното ведомство начело ще застане депутатът Любен Дилов-син. А за спортното отново се предлага бизнесменът и политик от ГЕРБ – Красен Кралев.  

Седем са общо министрите от настоящото служебно правителство, които намират място в проектокабинета на Желязков. Това са финансовият министър - Людмила Петкова, вътрешният - Калин Стоянов, министърът на отбраната Атанас Запрянов. Своя пост запазват още – правосъдният министър - Мария Павлова, транспортният - Георги Гвоздейков, земеделският - Георги Тахов и министърът на туризма Евтим Милошев.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 ден
Това са кадрите на ДПС в кабинета " Борисов". Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 ден
Сред министрите на проектокабинета Желязков има доста попадения, но Д.Митов, човекът със завалените думи Л.Дилов-син, Т.Петкова, Н.Нанков, а зщо не и мин.Запрянов не са сред добрите на г-н Желязков. Сигнализирай за неуместен коментар