Шкварек: В БПЦ се случва очистващ процес

"Изборът на Даниил предизвика отпадането на много хора", коментира анализаторът

01.07.2024 | 12:27 Редактор: Вяра Димова

Има нещо прочистващо и здравословно за една църква с апостолическа приемственост в избора на нов духовен водач, особено на противоречив такъв. Моята църква - римикатолическата, е имала всякакви папи. Включително ужасяващи такива. Военачалници, ренесансови макиавелисти, опортюнисти и т.н. Ако всеки път това бе повод за отричане и напускане на църквата, тя отдавна да бе изчезнала. Но не е. Тук е, благодарение на всички онези, които са вярвали през вековете, че в нея има Божия Промисъл, включително в избора ѝ на всеки такъв папа. И че вярата е над личните ти пристрастия, мнения, желания, политически възгледи. Това написа във Facebook международният анализатор Кристиян Шкварек.

Според него нещо подобно се случва днес в Българската православна църква - "очистващ процес".

"Изборът на Даниил предизвика отпадането от църквата на много от онези, за които геополитическите им и "демократично-либерални" възгледи са над вярата. Онези, които с действията си сега ще докажат, че всъщност никога не са вярвали. Никога изначално не са смятали, че в църквата има Божия Промисъл, който диктува и нейните избори. Това са били атеисти, числящи се към Църквата по една или друга светска причина. Тяхното отпадане е здравословно за нея", посочва анализаторът.

"Надявам се пък другия път да бъде избран патриарх с отявлено прозападни възгледи, близък до Вселенската Патриаршия, а защо не и открит американофил. Така от църквата ще отпаднат и другите псевдохристияни, на които истинската вяра им е русофилията, комунизма и антизападнизма. Всякакви комунисти, "антиглобалисти" и почитатели на Ванга, които днес са големи християни, а утре при избор на патриарх с възгледи, различни от техните, ще се отричат от него, както либералите правят днес с Даниил. Ще тичат да се записват към руската Православна църква, хулейки "превзетата от ЦРУ и Сорос" БПЦ, както либералите днес я хулят на "превзета от Гундяев и Мацква". Грозно е, но подобни процеси са позитивни. Очистват църквата от хората, на които истинската религия не е християнство, а собствената им политическа идеология", коментира още Шкварек.