Главчев: Държавата не трябва да се бърка в работата на църквата

"Нуждаем се от патриарх, който да бъде обединител", заяви служебният премиер

30.06.2024 | 18:45 Редактор: Толя Стоянова

Изборът на новия Български патриарх Даниил предизвика серия от коментари от представители на властта в България.

"Да пожелаем на новия български патриарх здраве, дълголетие и благополучни дни начело на българската патриаршия. Вярващите се нуждаят от единство на православието и водачество към духовен възход", каза президентът Румен Радев.

"Говори изключително мъдро. Ще бъде добре да се вслушаме в думите му. Много интелигентен човек. Желая му да бъде нашият истински духовен водач", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"Държавата не трябва да се бърка в работата на църквата, макар че в Източното православие е малко по-особено, има през историята характерно известно приближаване, но аз съм по-скоро на мнението, че държавата не трябва да се бърка. Нуждаем се от патриарх, който да бъде обединител, какъвто беше Светейшият Неофит", посочи служебният премиер Димитър Главчев.

"Българската църква винаги е правила достоен избор. Пожелавам на новия патриарх здраве, дълголетие и с мъдрост да ръководи делата на българската православна църквата. Вярвам, че в неговите молитви винаги ще присъства единението и благополучието на българския народ", добави председателят на Народното събрание Рая Назарян.