Интронизацията на патриарх Даниил: Вярващи го посрещнаха с викове "Достоен!"

Носи на гърдите си три отличия - Св. Кръст и два енколпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица

30.06.2024 | 18:31 Редактор: Толя Стоянова

Новият духовен водач на България е Негово Светейшество Даниил. Той събра най-много гласове от делегатите на патриаршеския избирателен църковен събор. По традиция новият патриарх беше интронизиран в катедралата "Св. Александър Невски". С литийно шествие извървя пътя от Синодалната палата до храм-паметника.

Пред църквата с викове "Достоен" вярващи приветстваха новия патриарх. Интронизацията му започна с църковното песнопение "Достойно есть". Акцентът в церемонията беше връчването на патриаршеските инсигнии. Новият патриарх носи на гърдите си три отличия - Св. Кръст и два енколпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Бялото було символизира не само духовната чистота на личността, а най-вече чистотата на православната вяра и нейната непорочност. Облечен със зелени епатрихил и омофор, символизиращи автокефалния статут на Българската църква, Негово Светейшество Даниил получи жезъла на блаженопочиналия патриарх Кирил.

"Вярвам, че Господ, който гледа на сърце, и знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява. И защото сам ни е казал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас през всички дни до свършека на света", каза Негово Светейшество Даниил.

По традиция словото от членовете на Св. Синод беше прочетено от най-старшия архиерей - митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Поздравления за избора отправи и Вселенският патриарх Вартоломей.

В интронизацията участваха митрополитите и епископите на БПЦ, представителите на поместните православни църкви, делегатите от ПИЦС и официални лица.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.