Слънчево начало на седмицата без валежи и с температури до 38 градуса

Над планините следобед ще бъде облачно

01.07.2024 | 06:00 Редактор: Толя Стоянова

Денят ще започне с минимални температури в страната от 17 до 22 градуса, по морето - около 20. Преди обед ще бъде предимно слънчево. Следобед над Дунавската равнина и над Стара планина ще се развиват купести облаци, въпреки това валежи не се очакват. 

Вятърът ще бъде слаб със скорост до 20 км/ч от североизток. Максималните температури в населените места ще бъдат между 32 до 36 градуса, в Сандански - до 38, по Черноморието - между 28 и 29 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над морето сутринта ще бъде облачно. Следобед облачността ще се разкъсва. Валежи не се очакват. Вятърът ще бъде до умерен от североизток със скорост до 20 км/ч. Морската вода ще бъде с температура от 23-24 градуса по северното крайбрежие, до 24-25 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,5 м, по южното с височина на вълните до 2 м.

Над планините следобед ще бъде облачно с повече облаци над Стара планина, но без валежи. Вятърът по високите части над 2500 м ще бъде слаб от северозапад със скорост до 20 км/ч. Максималните температури за деня над 2500 м ще бъдат около 15 градуса, а на 1500 м - около 23 градуса.

Във вторник и сряда валежите с гръмотевици ще бъдат често явление в западната половина от страната, докато на изток ще бъде слънчево. В сряда и в четвъртък ще превали и по Черноморието. От петък започва продължителен сух период с горещо време и високи температури. В традиционно най-топлите места показанията на термометрите ще надвишават 40 градуса. Разхлаждащи превалявания се очакват в планините от Западна България.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)