Кирил, Максим, Неофит - патриарсите, които върнаха вярата на българина

Патриарх Кирил активно участва в спасяването на българските евреи

30.06.2024 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

Патриарх Кирил е роден на 3 януари 1901 г. в София под кръщелното име Константин. През 1936 г. е ръкоположен за Стобийски епископ. От 1938 г. той започва да изпълнява своите задължения като главен секретар на Светия Синод. Скоро след това е ръкоположен за пловдивски митрополит.

Активно участва в спасяването на българските евреи по време на Втората Световна война. При възстановяването на Българската Патриаршия на Третия църковно-народен събор, на 10 май 1953 г., Кирил е избран за софийски митрополит и първи български патриарх след Св. патриарх Евтимий Търновски. Умира на 7 март 1971 г.

Приемник на патриарх Кирил е патриарх Максим, който възглавява БПЦ повече от 30 години и подобно на своя предшественик, близо две десетилетия принуден да се съобразява с партийната и държавна политика. Той е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с кръщелните имена Марин Минков. Следва 4 години в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

През последната година на обучението си приема монашески постриг от приснопаметния Ловчански митрополит Филарет. С даването на монашеските обети той посвещава целия си по-нататъшен живот на непрестанно служение на Бога. В началото на април 1971 г. Максим бива избран за глава на Българската православна църква.

Въпреки разкола в църквата след демократичните промени, Максим успява да съхрани целостта на православната институция. Удостоен е с български орден "Стара планина" I степен. Умира на 6 ноември 2012 г.

След сбогуването с патриарх Максим, на висшия духовен пост е избран Неофит. Той е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Димитров. Завършва основното си образование в Софийската духовна семинария, а висшето - в Духовната академия "Свети Климент Охридски", след това специализира в Москва. Връща се у нас да преподава по източно-църковно пеене и богослужебна практика.

Неофит е подстриган за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир с името Неофит. Малко след това започва да дирижира Софийския свещенически хор. През 1976 година патриарх Максим го ръкополага за йеромонах, а година по-късно го въвежда в архимандритско достойнство в софийската катедрала "Света Неделя".

4 години е протосингел на Софийската митрополия. Кариерата му продължава като главен секретар на Светия синод, когато изиграва важна роля в потушаването на скандала с Българската патриаршия.

На 24 февруари 2013 г. Неофит е избран за патриарх на православната ни църква. Удостоен е с орден "Стара планина" за изключителния му принос към България. Дядо Неофит напуска земния свят на 13 март 2024 г.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 2
Факти
преди 1 ден
Патриарх Кирил е шпионин на Сталин. Максим и Неофит - доносници от ДС. Тези тримата убиха българското православие. Вие сте невменяеми. Сигнализирай за неуместен коментар