Връчват жезъла на патриарх Кирил на новия ни духовен глава - какво символизира бялото було?

Българската зелена патриаршеска мантия е символ на автокефалния статут на БПЦ

30.06.2024 | 12:32 Редактор: Искра Ангелова

Като предстоятел на Поместна православна църква патриархът е този, който постоянно предстои пред Бога за поверения му народ. В отличие от останалите митрополити от Светия Синод на БПЦ, които носят енголпие и кръст, българският патриарх носи на гърдите си три отличия за патриаршеското достойнство - св. Кръст и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Трите инсигнии се носят заедно, само когато се възглавява богослужебно чинопоследование. Бялото було символизира не само духовната чистота на личността, а най-вече чистотата на православната вяра и нейната непорочност, за които предстоятелят трябва да съблюдава.

В новата църковна история бялото було е въведено от блаженейшия екзарх Стефан. Българската зелена патриаршеска мантия е символ на автокефалния статут на Българската църква. В деня на интронизацията за новоизбрания български патриарх са предвидени зелен епатрихил и омофор. Жезълът, който му се връчва, е на блаженопочиналия патриарх Кирил, първият след възстановяването на Българска патриаршия през 1953 г.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС