От Роженския манастир до Видински митрополит - кой е Даниил?

През 2006 година е възведен в архимандритско достойнство

30.06.2024 | 09:35 Редактор: Искра Ангелова

Видинският митрополит Даниил е роден със светското име Атанас Николов на 02.03.1972 г. в Смолян. Завършва средно образование в родния си град.

Учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил.

Две години по-късно е постриган от него в монашество, а след това ръкоположен за йеродякон. През 2004 година е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично". На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

През 2006 година е възведен в архимандритско достойнство. Две години по-късно е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит от Св. Синод.

Вижте повече във видеото.