България очаква своя нов патриарх, гласуването приключва на обяд

Мерките за сигурност в центъра на столицата ще са засилени

30.06.2024 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова
България очаква своя нов патриарх, гласуването приключва на обяд

В Светия Синод бяха регистрирани делегатите за патриаршеския избирателен църковен събор, които ще определят наследник на дядо Неофит измежду митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил. 140 са имащите право на глас. Изборът ще е измежду трима митрополити - Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински.

Според Устава на БПЦ кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 години и да са били начело на епархия поне 5 години.

Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14:30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква, след което с литийно шествие да започне интронизацията му.

В церемонията по интронизация ще участва както президентът Румен Радев, така и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Мерките за сигурност в центъра на столицата ще са засилени, въведено е и ограничение в движението. От 12:00 часа пространството около храм-паметник "Св. Александър Невски" и площада ще бъде отцепено и с ограничено пътното движение.

От 18:00 часа на площад "Александър Невски" ще се проведе официална тържествена церемония в чест на новоизбрания патриарх, на която могат да присъстват всички желаещи. Входът ще е през контролно-пропускателен пункт, обособен от югозападната страна на храма.

Снимка: БГНЕС