От поколение на поколение: В Елин Пелин учат и най-малките на любов към фолклора

Традициите и обичаите оживяват по време на шопски празник

29.06.2024 | 19:15 Редактор: Искра Ангелова

Хиляди се включиха за поредна година в официалното откриване на шопския празник в община Елин Пелин. За 55-и път танцови състави, спортни клубове и фолклорни изпълнители показаха, че шопската култура ще пребъде.

Традициите и обичаите оживяват по време на шопски празник в община Елин Пелин, който се организира над 50 години. Фолклорни групи от общината възродиха и така наречената шопска седянка.

Кметът Ивайло Симеонов вярва, че най-малките трябва да се възпитават в любов към шопския фолклор.

"Това е нашето богатство, нашата традиция и заради това ние искаме да съхраняваме това, което са създали предците ни", каза кметът на община Елин Пелин - Ивайло Симеонов.

"В нашата община традициите са преди всичко", сподели общинският съветник в община Елин Пелин - Александър Станоев.

Откриването на 55-ото издание на шопския празник започна с дефиле по улиците на града, където танцовите състави представиха най-красивите си носии. За първа година начело на дефилето с българското знаме в ръка застана Петър.

"Чувствам се горд, че съм българин и че съм роден тука, както и че нося знамето и показваме традициите, тъй като в днешно време не всеки го прави това", коментира той.

"Важно е да може и тези след нас да се докоснат до тях, както ние сме се докоснали, това е същността, духа и нещото, което крепи българския народ", каза Младенка Павлова от танцов състав "Новоханче"

Тази година празникът е под надслов "Корени и криле".

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.