И Радев ще присъства на интронизацията на новия патриарх, блокират центъра на София

Очаква се името на новоизбрания Български патриарх да бъде обявено в 14:30 часа

29.06.2024 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова
И Радев ще присъства на интронизацията на новия патриарх, блокират центъра на София

Тази сутрин в Светия Синод започна регистрацията на 140-те делегати за патриаршеския избирателен църковен събор, които ще определят наследника на дядо Неофит измежду митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил.

Вечерното богослужение в старинния храм "Св . София" се възглавява от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. На службата се черкуват представителите на поместните православни църкви, които са пристигнали у нас за утрешния избор, както и делегатите в Патриаршеския избирателен църковен събор.

Регистрацията им в Синодалната палата започна тази сутрин и ще продължи до 20:00 часа.

В неделя в 05:00 ч. в Синодалния параклис започва литургията с особените прошения, предвидени при откриване на Църковен събор. След това наместник-председателят на Синода и епархийските митрополити, последвани от епископите, ще поведат делегатите от приемния салон към Академичната зала на БАН, където по традиция съборът ще бъде открит.

След това ще се пристъпи и към гласуване. Очаква се името на новоизбрания Български патриарх да бъде обявено в 14:30 часа, след което с литийно шествие да започне интронизацията му.

В събитието ще участват делегатите от поместните православни църкви, начело с Вселенския патриарх Вартоломей, както и представители на властта.

Мерките за сигурност в центъра на столицата ще са засилени, въведено е и ограничение в движението.

В церемонията по интронизация ще участва както президентът Румен Радев, така и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR