"Животът е с предимство": С демонстрации премина Денят на безопасността на движението по пътищата

Посетителите имаха възможност да управляват всякакви коли във виртуална среда

29.06.2024 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

С богата програма, демонстрации и при огромен интерес премина фестивалът, посветен на Националния ден за безопасност по пътищата. Инициативата има за цел да привлече вниманието върху превенцията и отговорността на всеки участник в движението.

Викторини, ретро автомобили и състезания - това беше само част от програмата на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. Посланието беше едно: толерантност между всички участници на пътя и повишена отговорност към техния живот.

"Заради това и акцентът се поставя върху дейности за деца, защото когато са научени и когато знаят правилата, и ги помнят, могат да бъдат и коректив на своите родители. Заедно можем да направим живота на пътя винаги с предимство", коментира председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова.

Посетителите имаха възможност да управляват всякакви коли във виртуална среда, която е близка до реалността.

"Стремим се към обучаване на хората за по-безопасно каране, затова сме и на днешния ден тук, за да видят, че това е страхотна алтернатива, да се подготвят рефлекси и така нататък. Някои хора си мислят, че като карат с 200, могат да спрат до 50 м. На симулатора може да се види, че това е невъзможно. Могат да се карат коли с предно и задно предаване", поясни състезателят Денис Стойнев.

Освен симулационни игри и викторини, органите на реда - полиция и пожарна, показаха своите автомобили и разказаха за своята дейност на малки и големи.

Имаше и демонстрации на пътни транспортни произшествия и как аварийните екипи помагат в тях.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: БГНЕС