С любов към един от най-редките занаяти: Българските лютиери, които завладяват света

Музикалните инструменти на семейство Едреви са сред най-добрите

29.06.2024 | 14:59 Редактор: Искра Ангелова

Две поколения в един от най-редките занаяти - лютиерството. Екипът на Bulgaria ON AIR ви среща със семейство Едреви. Те изработват и поправят цигулки, виоли и виолончела, следвайки традициите на българската и европейската лютиерски школи.

Едрьо Едрев е първият българин, завършил престижния институт "Антонио Страдивари" в италианския град Кремона, като вече близо 40 години изработва съвършени струнни инструменти. По неговия професионален път тръгват синът му Пламен и дъщеря му Радиана.

"Аз не съм ги запалил, просто бях в работилницата. Двете ми деца бяха записани е един и същи клас, завършиха през 2005 година заедно. Досега се представят много добре на международния пазар както в България, така и в чужбина", сподели Едрьо Едрев.

Пламен е най-младият представител на школата в света.

"Това е една моя мечта от 3-годишен още. От съвсем мъничък знаех, че ще бъда лютиер. Повечето деца мечтаеха в онези години, когато аз бях мъничък, за космонавти, за полицаи - такива бяха детските мечти тогава. Аз си знаех още от 3-годишен, че ще правя цигулки като баща ми. И така, всъщност мога да кажа, че на 5 годинки направих първата си дървена цигулка", сподели той.

Най-голямата изненада поднася Радиана с решението също да продължи семейната традиция.

"До последно на никой не казах какво искам да уча след завършването на средното ми образование. Всички бяха много изненадани. Но най-много беше изненадан баща ми, тъй като не е очаквал от мен, че аз ще го последвам един ден", коментира тя.

Днес музикалните инструменти на семейство Едреви са сред най-добрите не само у нас. Печелят награда след награда на най-големите форуми и конкурси в света на лютиерството.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.