140 делегати избират наследник на Неофит, а мощите на патриарх Евтимий вече са в София

Ще определят наследник на дядо Неофит измежду митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил

29.06.2024 | 14:43 Редактор: Толя Стоянова

В Светия Синод започна регистрацията на делегатите за патриаршеския избирателен църковен събор, които ще определят наследник на дядо Неофит измежду митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил. 140 са имащите право на глас.

Патриаршеският избирателен църковен събор се състои от митрополитите и епископите на Българската православна църква, клирици и миряни от епархиите, по един представител на ставропигиалните манастири, както и представители на епархийските манастири и средните духовни училища.

Началото на работата на Комисията по правомощията при регистрацията на делегатите за Патриаршеския избирателен църковен събор беше дадено от Старозагорския митрополит Киприан.

"Благопожелавам на Комисията по правомощията, която има основна отговорна дейност в регистрация на всички делегати - на добър час, успех", каза Старозагорският митрополит Киприан.

"Бог го избира", каза Тивиерополският епископ Тихон.

"Важното нещо е да бъдем всички в молитва, в духовно спокойствие и смирение. С разум и по съвест да изберем новия български патриарх", призова Велички епископ Сионий.

"Силата, която движи Патриаршеския избирателен църковен събор, е силата на Светия дух", добави архимандрит Стефан.

В Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" пристигнаха мощите на Свети патриарх Евтимий Търновски. Светинята беше поставена до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният утре Български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Миряните ще могат да се поклонят пред светите мощи на 1 юли, когато ще е и първата патриаршеска света литургия. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.