Дефицит на важно лекарство за диабетиците, спират доставките на 2 от дозите

Инжекционният разтвор е за понижаване на нивото на кръвната захар

28.06.2024 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

Пациенти сигнализират за липса на важно лекарство за диабет в аптечната мрежа. Инжекционният разтвор е за понижаване на нивото на кръвната захар при възрастни хора със захарен диабет тип - две. Фармацевти обясниха - лекарството е в дефицит.

От 40 години насам Красимир е с диабет. Разказва, че болестта е отключена от стрес. Вече година продължава битката му с липсата на инжекции, с които той овладява страничните ефекти на болестта.

"Много трудно се снабдявам с това лекарство, не знам защо и какво се случва в тази държава. Здравната каса ми го отпуска, защото нямам тези средства, за да си го заплатя", сподели той.

Трулисити инжекционен разтвор представлява 12 писалки, които се предписват от лекар. Разтворът струва около 540 лева, ако се купува без направление. А без употребата му, Красимир е обречен.

"Ако не го пия една седмица, започват да ми излизат гнойни пъпки по главата, не се чувствам комфортно и главата ми бучи. В момента нямам от това лекарство", сподели още Красимир.

Потърсихме лекарството и в една от аптечните мрежи. Опитът ни удари на камък.

"Трулисите е лекарстово, което се предлага в три дози - 1,5 мг, 3 мг и 4 мг - последните две няма да ги има повече. Тази информация е отскоро. 1,5 мг остава, то е наистина дефицитно лекарство, не мога да кажа каква е причината", сподели председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че по-големите дози няма да се доставят. Но за търсената от Красимир разфасовка от фирмата вносител уверяват, че няма производствени проблеми, нито проблем с доставките.

"През юни в страната са доставени близо 1400 опаковки от лекарствения продукт, като последната е закъсняла с два дни заради транспортни затруднения по границите. Днес се очаква доставените над 600 опаковки да се разпределят от търговците на едро до аптеки", поясняват от МЗ.

Според Костов лекарстово се търси много често и няма заместител.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.