Опашки пред ТЕЛК-Хасково: Болни и възрастни чакат с часове и дни

Причина за забавянето е дигитализацията на системата

28.06.2024 | 19:05 Редактор: Деси Николова

Възрастни и болни хора чакат с часове, дори дни пред сградата на ТЕЛК-Хасково. За това сигнализираха зрители на Bulgaria ON AIR. Някои са изминали стотици километри, за да подадат документи в Регионалната картотека на медицинската експертиза. Причина за опашките е дигитализацията на системата според новите правила и липсата на кадри.

Венета Делимихалева е изминала близо 200 км., за да достигне до Регионалната картотека на медицинската експертиза в Хасково. Жената вървяла пеша, качила се на лек автомобил, а след това и на автобус, за да подаде документи. Това, което заварила в ТЕЛК-Хасково, са още десетки чакащи.

"Аз пътувах от 4 сутринта и съм извървяла 5 км. пеша. Пристигам тука и не може въобще да се доредиш. Стана ли лошо, просто припаднах, в тоалетната два пъти повръщах. Тука няма никакъв ред, няма нищо - един списък да сложат или номерца", казва Венета.

Някои пациенти чакат дни наред в горещините, за да подадат документите си.   

Комисиите работят с пациенти до обяд, а след това служителите дигитализират документите. Това се налага, след като от 21 юни влязоха в сила промените в Правилника за организацията на органите на медицинска експертиза. С тях започна и разпределението на заявленията на ТЕЛК-ове на случаен принцип.

"Идеята е цялата тази документация да се сканира, да се оформи в досие, да е прикачена към документите и със заявлението да стигне до съответния ТЕЛК, било във Варна, било в Русе", заяви директорът на РЗИ-Хасково Станимира Тананова.

Месечно се обработват от 800 до 1000 заявления. За около 70% е необходима процедурата по сканиране. Това се прави от едва двама служители.

"За съжаление, една от служителките си подаде документи, поради голямото натоварване, което наистина е така. Тя е пенсионерка и си подаде документите за напускане. Ще назначим и друг човек, имаме и изпратен допълнителен човек", увери Тананова.

Здравните власти посочват, че с въвеждането на реформата хората ще чакат по-малко за освидетелстване. Пациентите се разпределят към ТЕЛК-овете в цялата страна и няма нужда да ходят на конкретно място.

Вижте повече в репортажа.