fallback

Ген. Кирчо Киров: Събитията в Украйна и в Близкия изток създават потенциална заплаха за националната сигурност

Особено важна по тази линия е ролята на външните ни разузнавателни служби, коментира той

15.01.2015 | 12:39 Автор: Мариета Иванова

Доколкото България се намира в един кръстопътен регион- тук на Балканите, очевидно е, че събитията, които се развиват и в Украйна, и в Близкия изток са една потенциална заплаха за нашата национална сигурност. Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба (2002- 2012) . В този смисъл той посочи, че „нашата система за национална сигурност така, както е изградена и както  функционира, би следвало да работи на върха на своите възможности, за да предотвратява подобни заплахи или терористични актове, като този в Париж“.

По думите на ген. Киров особена важна е ролята на външните разузнавателни служби, „които са онези сетива на държавата, чиято функция е да придобиват изпреварваща информация, която да подават на държавните служби и ръководства“.

Той посочи още, че през 2010- 2011 година, когато е бил начело на  Националната разузнавателна служба са подавани сигнали за възможността да бъде формирана сериозна бежанската вълна към България. - „Прогнозирахме събития, които впоследствие се развиха по общото мото- Арабска пролет“.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback