БСП настоява за спиране на продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна

Според Драгомир Стойнев закупуването на нов парогенератор може да отнеме 4-5 години

28.06.2024 | 12:41 Редактор: Искра Ангелова
БСП настоява за спиране на продажбата на оборудването на АЕЦ

ПГ на "БСП за България" внесе решение в Народното събрание за спиране на .преговорите и действия по продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене". Социалистите предлагат то да бъде използвано за АЕЦ "Козлодуй", ако се установи, че е съвместимо. За това информира заместник-председателят на Народното събрание Драгомир Стойнев на брифинг в кулоарите на парламента.

"Вчера на изслушването на министъра на енергетиката, касаещо разлива на радиоактивна вода в АЕЦ "Козлодуй", стана ясно, че VI-и блок е постоянно в ремонт. Една от причините е проблеми с парогенератора.  Ако се случат подобни аварии в бъдеще, той може окончателно да спре", посочи Стойнев.

По думите на народния представител от БСП от изслушването на енергийния министър се е разбрало също, че има две становища на НЕК, според които оборудването на АЕЦ "Белене" е съвместимо.

"Считаме, че на този етап ще бъде национално предателство, ако се продължат преговорите за продаване на това оборудване на Украйна. Ако трябва, да дойдат експерти от Международната агенция по атомна енергетика и да кажат дали то може да се ползва в АЕЦ "Козлодуй". И ако може, не виждаме никаква причина да го продаваме", подчерта Драгомир Стойнев.

Според него закупуването на нов парогенератор може да отнеме 4-5 години. Той предупреди, че има голяма опасност атомната електроцентрала да остане само с един блок.

"Призоваваме всички политически сили да подкрепят това решение. Нека се обърнат към международни специалисти, да направят комисия, да се състави доклад и на негова база да се вземе решението дали това оборудване да остане за нашите нужди, ако то е годно. Тук става дума за държавна политика в сферата на енергетиката. Важно е да осигурим спокойствието на българските граждани и производството на електроенергия от VI-и блок", каза още Стойнев.

Снимка: Пресцентър на БСП


3
0 rate up comment rate down comment 1
Охло
преди 2 дни
Веднъж четох коментар във форум. Един българомразец предложи, ако Украйна загуби войната, България да раздаде свои територии на съседите в знак на солидарност към Украйна. Няма да се учудя, след края на войната, ако има България ( на новата Ялта може да ни харижат на Турция) , евроатлантиците да предложат поне половината ни територия на украинците, че да може Украйна да си направи държава, за да отмъстим на Путин. Все пак, България не е важна колкото Украйна, нали? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
6- ти реактор в АЕЦ " Козлодуй" се нуждаел от парогенератор, който можел да се вземе от този в Белене, но понеже този от Белене ще се подарява на Украйна ( "родината ни") , се налага да плащаме вносна електроенергия от съседите ни. Това е чудото на евроатлантизма - наказвай българите заради Украйна. Само не разбирам- с какво сме длъжни на Украйна и защо нашите граждани страдат заради нея? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Това не е продажба, а дарение. Любовта към Украйна изисква ние да затрием енергетиката си и да се лишим от ядрена централа, за да има за "родната" ни Украйна. Всеки нормален човек с някаква частица българско самосъзнание вероятно се пита - защо постоянно трябва да се жертваме заради една чужда държава и да се лишаваме от всичко заради нея. Тази отявлена несправедливост основателно подхранва украинофобията и подкрепата за Русия, но местните сервилни анти елити не го разбират. Изпълняват заповед. Сигнализирай за неуместен коментар