МВнР обяви конкурс за арт графити за НАТО

Той е насочен към художници и художествени колективи от цялата страна

27.06.2024 | 21:44 Редактор: Искра Ангелова
МВнР обяви конкурс за арт графити за НАТО

Министерството на външните работи стартира конкурс за творчески проект - произведение на изобразителното изкуство тип арт графит върху сграда на тема "България - по-красива в НАТО". Конкурсът е част от дейностите на МВнР в изпълнение на Националната програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на страната ни към Алианса.

Целта на конкурса е, от една страна - чрез изкуството като средство за комуникация да се повишат осведомеността на младите хора и градските общности за ползите за България от членството в НАТО и тяхната ангажираност към ценностите и целите на организацията, а от друга – да се облагороди градската среда. Търсят се петте най-добри проекта за трансформирането на външни стени на публични сгради и други подходящи пространства в пет общини в България в уникални произведения на стрийт арт и графити изкуството, посветени на юбилея от членството на България в НАТО.

Конкурсът е насочен към художници и художествени колективи от цялата страна, работещи в сферата на визуалното изкуство, стенопис, стрийт арт и графити. Творческите проекти, с които кандидатстват, трябва да представят интерпретации на темите за сигурността, единството, свободата и ползите от членството на България в Алианса, като е желателно да бъдат насочени към популяризиране и на по-малко известните аспекти от работата на НАТО като ангажимента на организацията във всеобхватната космическа политика, жените, мира и сигурността, в опазването на околната среда и борбата с климатичните промени, в развитието на нови технологии и др.

Пълната информация за конкурса и условията за кандидатстване в него могат да бъдат намерени на официалната страница на МВнР www.mfa.bg.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
" България- по- красива в НАТО". Сещам се за едни държави , много красиви, ама преди НАТО- Югославия, Ирак, Сирия, Либия, Афганистан и много други. Изобщо - откъдето мине НАТО, все " красота" оставя. Не искам да си представям колко красива ще е България след конференцията във Вашингтон, от която Радев се изнизва предвидливо. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
България е толкова " евроатлантическа", че закъсалото НАТО се рекламира по всякакъв начин. Хубавата стока нуждае ли се от реклама? Добре е, че ни казахте, че ще се плаща на хората да рисуват графити и те ще го правят по материални подбуди. Така препятствате вероятността някой да бъде заблуден, че художникът харесва НАТО и затова го изобразява. Сега всички сме наясно, че е от евроатлантически, т.е. финансови съображения. Сигнализирай за неуместен коментар