Експерти скептични за новите правила на пътя 17-годишни да шофират с придружител

"Основното, което целим, е максимално да вдигнем глобите", каза Калин Стоянов

27.06.2024 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

По-ниска скорост по автомагистралите в страната и разрешение за 17-годишните да шофират с придружител. Това са част от измененията в Закона за движението по пътищата, които предлага Министерският съвет.

Повече от 500 загинали и над 9 000 ранени - това е равносметката при близо 10 000 сериозни пътни инциденти през изминалата година. За да бори войната по пътищата, кабинетът "Главчев" предлага максимално допустимата скорост по автомагистралите да стане 130 километра.

Експерти обаче са скептични за резултатите от тази мярка.

"Свалянето на тези 10 км надолу ще доведе само до приходи от глоби. МВР единственото, върху което се фокусират, са увеличението на глобите", коментира Георги Гълъбов от Института за Пътна безопасност.

В изменението на закона е заложено и 17-годишните да имат право да сядат зад волана, но само в присъствието на придружител. Инструкторът Краси Георгиев обаче вижда друг замисъл зад предложението.

"Да задоволим нечий лобистки интереси - те сега на 18 идват и не знаят къде се намират, а на 17 години циркът ще бъде пълен", подчерта той.

Вътрешният министър обаче заяви, че рисковете са обмислени.

"Ние заради това искаме да въведем това условие - тези млади шофьори да се движат с придружител", поясни Калин Стоянов.

"Какво ще направи този придружител? Ние имаме педали и понякога няма какво да направим", добави Краси Георгиев.

И въпреки критиките, МВР има друга визия за борба с пътните инциденти.

"Основното, което целим, е максимално да вдигнем глобите. Това е основният момент, с който можем да спрем войната по пътищата", категоричен е вътрешният министър.

"МВР предлага само промени, с които да се увеличи фонда. В Германия няма ограничения и няма толкова жертви на пътя", добави Краси Георгиев.

Затова експертите настояват държавата да поеме отговорност за условията, в които младите водачи се обучават и шофират.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR