Сигнал в КПКОНПИ срещу Гюров бил подаден от "Възраждане" преди месеци

Петков обвини Пеевски в "отстрел" на потенциални служебни премиери

27.06.2024 | 18:43 Редактор: Деси Николова

Подуправителят на Българската Народна Банка Андрей Гюров излиза в отпуск заради конфликт на интереси. Комисията за противодействие на корупцията е уведомила БНБ за "установена несъвместимост" по отношение на Гюров. Заради последващи действия по проверката, той е излязъл в неплатен отпуск, посочват още от народната банка. 

В сигнала на КПКОНПИ до БНБ самият Андрей Гюров видя политическо очерняне. Готов е да съдейства за разрешаване на случая, но и заподозря: 

"Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на Националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в Eврозоната. Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти", каза в своя позиция Гюров.

Последва вълна от реакции от страна на народните представители. От ГЕРБ-СДС не скриха, че не са изненадани.

"Кой каквото си е надробил, да си го сърба. Не знам какъв конфликт на интереси е, но явно е нещо сериозно", каза Георг Георгиев.

Гюров беше избран за подуправител, докато беше депутат от ПП-ДБ. Днес съпредседателят на коалицията Кирил Петков видя в проверката срещу Гюров дългата ръка на председателя на ДПС Делян Пеевски.

"Пеевски започна "отстрел" на потенциални служебни премиери, които са извън негов контрол. След 6 неуспешни мандата, ГЕРБ и ДПС излъчват слабост с тези отчаяни ходове. Най-големият им проблем е, че винаги преиграват", каза Петков.

"Няма какво да коментираме, първо трябва да се водят фактите. Не е свързано с членството му в ПП-ДБ", заяви Денков.

От "Възраждане" имат и прочит за конфликта на интереси срещу Гюров. 

"Преди около три месеца подадох сигнал в КПКОНПИ. Става въпрос за това, че докато е бил избран за подуправител на БНБ, Гюров е бил и в Управителния съвет на политическа партия "Продължаваме промяната", бил е и в Управителния съвет на НПО", сигнализира Димо Дренчев.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС