За тринадесета година бяха отличени най-добрите млади одитори в България

Престижният конкурс се организира от ВУЗФ и одиторските компании "Ейч Ел Би България" и "Захаринова Нексиа"

27.06.2024 | 15:09 Редактор: Беатрис Младжова
За тринадесета година бяха отличени най-добрите млади одитори в България

На 26 юни 2024 г. във ВУЗФ се състоя тържествената церемония по награждаване на победителите в 13-ото издание на Националния конкурс по одит за студенти "Млад одитор" за 2024 г. Големият победител тази година е Николай Йовчев, магистър от Университета за национално и световно стопанство, специалност "Одитинг". Той получи награда в размер на 2000 лв. за финансиране на обучение във висше училище в България, учредена от одиторските дружества "Ейч Ел Би България" и "Захаринова Нексиа". 

Престижното отличие бе връчено от  г-н Стефан Белчев, заместник-министър на финансите. Победителят в конкурса получи и право на едномесечен стаж в някое от двете одиторски дружества, а тримата призьори получиха и специални плакети от организаторите.

Конкурсът "Млад одитор" е единствен по рода си в България, създаден с мисията да популяризира одиторската професия сред младите хора и да подчертае значимостта на одита в бизнес средите и обществото. Организира се за 13-а поредна година от ВУЗФ и одиторските компании "Ейч Ел Би България" и "Захаринова Нексиа". 

Официалната церемония започна с приветствия от проф. д.и.н. Евгени Евгениев, заместник-ректор на ВУЗФ, от г-жа Диана Йорданова, заместник-председател на Комисията за финансов надзор,  Стойчо Милев, управител на "Ейч Ел Би България", и Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария.

Второто място в конкурса завоюва Йорданка Кехайова, студент в Университета за национално и световно стопанство, която получи стипендия в размер на 1000 лв., учредена от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, както и възможност за едномесечен стаж в "Ейч Ел Би България" или "Захаринова Нексиа".

Третото място в престижното национално състезание зае Антоанета Петрова от Висшето училище по застраховане и финанси, която получи стипендия в размер на 500 лв., учредена от Института на дипломираните експерт-счетоводители, и право на едномесечен стаж в някоя от двете одиторски компании. Наградата ѝ беше връчена от г-жа Милена Рангелова, заместник-председател на УС на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България. 

На церемонията бяха връчени и две специални награди за най-оригинални идеи при решаването на казусите. Вероника Петрунова от Стопанска академия "Димитър А. Ценов" - Свищов получи първата награда от г-жа Горица Грънчарова-Кожарева, заместник-председател на Сметната палата, изпълняваща правомощията на председател на Сметната палата. Втората специална награда - годишна стипендия в размер на 30% от таксата за обучение в магистърските програми на ВУЗФ, бе връчена на Мирям Ахмед от Икономическия университет - Варна от зам.-ректора на ВУЗФ проф. д.н. Евгени Евгениев.

Тази година в конкурса участваха над 50 студенти от 10 университета в страната. До втория етап - решаването на тест, бяха допуснати  40 участници, а до третия етап - решаването на казус, достигнаха издържалите теста с над 50% верни отговора от втори етап.

Конкурсът "Млад одитор" се утвърди като значимо събитие през последните години за студентите, подчертавайки необходимостта от тясно сътрудничество между университетите и бизнеса, което е от голяма полза за младите хора. Основни партньори на конкурса са Сметната палата на Република България, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България. 

Церемонията по награждаването във ВУЗФ беше уважена от множество официални гости от държавните институции, финансовия, застрахователния и одиторския елит, преподаватели от висшите училища в страната и студенти. Сред тях бяха г-н Стефан Белчев, заместник-министър на финансите, г-жа Горица Грънчарова-Кожарева, заместник-председател на Сметната палата, изпълняваща правомощията на председател на Сметната палата, г-н Тошко Тодоров, заместник-председател на Сметната палата, г-жа Диана Йорданова - заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Осигурителен надзор", г-жа Милена Рангелова, заместник-председател на УС на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България, Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария. Водещ на церемонията беше доц. д-р Виктория Гацова, декан на ВУЗФ.