Общественият съвет към ЦИК: Много са празните бюлетини от машините, няма обяснение

Предложението е експертната група да извърши задълбочени технически тестове

27.06.2024 | 12:25 Редактор: Деси Николова
Общественият съвет към ЦИК: Много са празните бюлетини от машините, няма обяснение

Общественият съвет към Централната избирателна комисия изготвя своя анализ на проведените на 9 юни 2024 г. избори. В хода на тази работа се очерта с особена острота темата относно констатираните случаи на отпечатване на т.нар. празна (бяла) бюлетина или бюлетина, в която не е изписан вотът на избирателя от машинно гласуване.

Общественият съвет смята този проблем за особено съществен и подронващ доверието на гражданите в изборния процес. За разлика от други по-тривиални проблеми на машинното гласуване (захранване, батерии, принтери, карточетци, и др.), този конкретен тип дефект, проявил се и документиран и на изборите през 2023, до този момент няма обяснение, поради което изисква самостоятелен задълбочен технически анализ.

В тази връзка, Общественият съвет към ЦИК предлага:

  • да бъдат идентифицирани няколко машини, които са произвели този специфичен дефект. За улеснение на ЦИК, ОС посочва например машините в секциите, включени в приложението по-долу, за които наблюдатели, регистрирани от организации членки на Обществения съвет, са констатирали проявата на този дефект
  • да се сформира експертна група, в която биха могли да бъдат поканени представители както на институциите, заети с удостоверяването на машините (БИС, БИМ, МЕУ), така и други организации с експертиза (БАН, Институт по криминалистика, Институт по целулозата и хартията и др.), както и представители на фирмата производител и на фирмата изпълнител на обществената поръчка и осъществяваща техническата поддръжка
  • експертната група да извърши задълбочени технически тестове с показалите дефект машини в близка до реалната среда на работа - продължителност, интензитет на гласуване и др. За да бъдат резултатите от подобен тест релевантни към реалните условия на работа, е необходимо да бъде използвана и хартията, с която машините работиха на последните избори. Подобен анализ изисква и проверка на алгоритъма на работа на машините. Само по този начин могат да бъдат идентифицирани причините за описания по-горе проблем.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR