fallback

Людмила Петкова: Очаква се до края на годината да изпълним критерия за инфлация

Продължава подготовката за присъединяване към Еврозоната

27.06.2024 | 12:55 Автор: Беатрис Младжова

Съгласно последните публикувани през м. април т.г. от Евростат данни дългът на сектор "Държавно управление" към края на 2023 г. възлиза на 42,4 млрд. лв. или 23,1% от БВП . Въз основа на тези данни България запазва второ място сред държавите от ЕС с най-ниска задлъжнялост след Естония и ниво на показателя значително под средните стойности за ЕС - 81,7% от БВП и за Еврозоната - 88,6% от БВП.

В рамките на мандата си служебното правителство продължи интензивната работа по практическата подготовка на страната за членство в Еврозоната. Всички дейности, заложени в Националния план за въвеждане на еврото в Република България, се изпълняват по график, като постигнатият напредък се докладва ежемесечно на Координационния съвет за членство на Република България в Еврозоната.

Като част от постигнатия напредък е одобреният проект на Закон за въвеждане на еврото в Република България от Министерския съвет на вчерашното му заседание. Законът е основен фактор за гладкото и безпроблемно въвеждане на еврото в Република България и ще даде предвидимост на гражданите, бизнеса и администрацията по отношение на техническите аспекти от подготовката за еврото.

Служебното правителство продължи и изпълнението на актуализираната Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към Еврозоната, която има за цел да запознае обществеността с практическите аспекти на процеса на въвеждане на еврото. Беше стартиран и специален информационен сайт. 

По отношение на изпълнението на Маастрихтските критерии, според публикуваните вчера конвергентни доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка България е единствената държава, която покрива всички критерии освен този за ценовата стабилност. С това може да се отбележи, че България е най-напреднала от всичките шест разглеждани държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнението на критериите за конвергенция. 

Очакванията са до края на годината и критерият за инфлация да бъде изпълнен, като по този начин ще се преодолее и последното предизвикателство пред членството на България в Еврозоната. След изпълнението на критерия за ценова стабилност страната ни ще поиска изготвянето на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, на базата на които във възможно най-кратък срок да бъде взето решение от Съвета за датата на членство на България в Еврозоната. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback