Людмила Петкова: Очаква се до края на годината да изпълним критерия за инфлация

Продължава подготовката за присъединяване към Еврозоната

27.06.2024 | 12:55 Редактор: Беатрис Младжова
Людмила Петкова: Очаква се до края на годината да изпълним критерия за инфлация

Съгласно последните публикувани през м. април т.г. от Евростат данни дългът на сектор "Държавно управление" към края на 2023 г. възлиза на 42,4 млрд. лв. или 23,1% от БВП . Въз основа на тези данни България запазва второ място сред държавите от ЕС с най-ниска задлъжнялост след Естония и ниво на показателя значително под средните стойности за ЕС - 81,7% от БВП и за Еврозоната - 88,6% от БВП.

В рамките на мандата си служебното правителство продължи интензивната работа по практическата подготовка на страната за членство в Еврозоната. Всички дейности, заложени в Националния план за въвеждане на еврото в Република България, се изпълняват по график, като постигнатият напредък се докладва ежемесечно на Координационния съвет за членство на Република България в Еврозоната.

Като част от постигнатия напредък е одобреният проект на Закон за въвеждане на еврото в Република България от Министерския съвет на вчерашното му заседание. Законът е основен фактор за гладкото и безпроблемно въвеждане на еврото в Република България и ще даде предвидимост на гражданите, бизнеса и администрацията по отношение на техническите аспекти от подготовката за еврото.

Служебното правителство продължи и изпълнението на актуализираната Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към Еврозоната, която има за цел да запознае обществеността с практическите аспекти на процеса на въвеждане на еврото. Беше стартиран и специален информационен сайт. 

По отношение на изпълнението на Маастрихтските критерии, според публикуваните вчера конвергентни доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка България е единствената държава, която покрива всички критерии освен този за ценовата стабилност. С това може да се отбележи, че България е най-напреднала от всичките шест разглеждани държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнението на критериите за конвергенция. 

Очакванията са до края на годината и критерият за инфлация да бъде изпълнен, като по този начин ще се преодолее и последното предизвикателство пред членството на България в Еврозоната. След изпълнението на критерия за ценова стабилност страната ни ще поиска изготвянето на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, на базата на които във възможно най-кратък срок да бъде взето решение от Съвета за датата на членство на България в Еврозоната. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR