Главчев ще настоява пред ЕС да призове РСМ да спазва поетите ангажименти

Служебният премиер подчертава, че изпълнението им и напредъка по всички свързани с ЕС реформи, остава ключово

27.06.2024 | 09:50 Редактор: Елеонора Танева

България ще настоява на Европейския съвет при приемането на Заключенията от заседанието да бъде включен и текст относно Република Северна Македония.

Министър-председателят Димитър Главчев ще бъде днес и утре в Брюксел, където при обсъждането на темата ще поиска Европейският съвет да препотвърди заключенията си от 14 декември 2023 година, както и заключенията на Съвета по Северна Македония и Албания от 18 юли 2022 година и да призове Северна Македония да изпълни посочените там стъпки, за да осъществи напредък в своя евроинтеграционен път.

Според българския министър-председател е важно да бъде посочено, че изпълнението на всички поети ангажименти, както и напредъка по всички свързани с ЕС реформи, остава ключово.

Призивът на Главчев идва след напрежението по оста РСМ - България след встъпителната реч на новия премиер на Северна Македония Мицкоски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Поредната излагация- Главчев моли ЕС да накара РСМ да си измени основния закон, все едно членството на западната ни съседка е наш приоритет, а не нейн. Това поведение на тукашните раболепници е прекалено унизително. Накрая ще се подчинят на исканията на РСМ, а нашите " съюзници" ще заповядат на България да пусне РСМ без условия. Този казус е твърде показателен за отношението но ЕС към България. Ако бяхме важни за тях, щяха да подкрепят нас, а не РСМ. Така е, като е "нормално" да сме втора ръка. Сигнализирай за неуместен коментар