Оранжев и жълт код за опасност от бури, порои, градушки, градусите остават високи

В петък отново ще бъде горещо, без валежи

27.06.2024 | 06:00 Редактор: Вяра Димова

Оранжев и жълт код за опасни валежи е обявен от НИМХ в цяла Източна България. Оранжевият код е за краткотрайни валежи и гръмотевични бури и условия за градушки, с очаквани валежи от 50-60 mm. Той е в сила за областите Видин, Монтана, Враца и част от София област. Жълт код е в останалата Софийска област, Плевен, Ловеч, Перник, Благоевград, Кюстендил, части от Пазарджишко.

Минималните температури в западните райони ще бъдат от 20 до 15 градуса, по Черноморието - до 20 градуса. Преди обед ще има облаци по Черноморието, а на запад предимно слънчево. Следобед ще се развиват купести облаци, ще превали и прегърми в западните и в централните райони от страната, с условия за гръмотевични бури и градушки в Северозападна България. Вятърът ще бъде слаб - скорост до 20 км/ч.

Максималните температури ще бъдат от 28 до 33 градуса, в Сандански - до 35, а по Черноморието - до 27 градуса, съобщи синоптикът синоптикът на Bulgaria ON AIR Ивана Дилова.

Над Черноморието сутринта ще бъде слънчево, следобед ще има разкъсани облаци, без валежи. Максималните температури на въздуха ще бъдат до  25-27 градуса.  Морската вода ще бъде с температура 24-25 градуса. 

В следобедните часове ще има валежи с гръмотевици в планините в Западна България. Вятърът по високите части, над 2500 метра височина, ще бъде умерен, с пулсове до  25 км/ч.  Максималните температури за деня -  над 2500 метра височина, ще бъдат около 11 до 14 градуса,  а на 1500 метра - от 18-19 градуса.

В петък отново ще бъде горещо, без валежи. В събота следобед се очакват интензивни валежи в Западна България и в Дунавската равнина. От запад ще се пренася по-хладен въздух. В неделя западният вятър ще подгони облаците на изток, ще бъде ветровито с температури от 29 до 35 градуса.  

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: БГНЕС