fallback

Екологични и икономически ползи от зеления преход - немислими са без бизнеса

Все по-трудно е за компании, които не се трансформират към по-устойчиви практики, да получават финансиране

26.06.2024 | 19:50 Автор: Беатрис Младжова

София е домакин на конференция с фокус върху зеления преход. Ползите и рисковете от екологичните политики в рамките на три дни обсъждат експерти и политици.

Четвъртото издание на форума "Зеленият преход: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа" отново постави въпроса за нуждата от по-ефективни мерки за адаптиране на икономиката към стандартите на 21 век. Президентът Румен Радев откри форума и благодари на организаторите от Dir.bg за последователните им усилия в битката за по-зелено бъдеще.

"Дебатът за зелената сделка, за зеления преход, надхвърля далече разговорът за климатична неутралност, за зелена и кръгла икономика. Залогът вече е за нашите амбиции, залогът е как ние си представяме нашето бъдеще на икономическа, социална и технологична карта и именно на такива места можем да преценим къде се намираме в момента", коментира държавният глава.

"Нашият форум предоставя изключителната България да участва активно в разговора за бъдещето на Евросъюза. Да се позиционира като център за климатична дипломация, за създаване на политики, да бъде инициатор на дискусията за развитието на Централна и Източна Европа в един по-конкурентен и иновативен съюз", добави председателят на борда на Dir.bg Моника Станишева.

А зеленият преход е немислим без нужната подкрепа за бизнеса, който внедрява зелените мерки, смята Роджър Хавенит.

"Важно е да предоставяме не само финансова помощ, но и да предлагаме подкрепа и съвети. Ще работим с партньорските ни банки, така че те да могат да окажат правилната и нужна помощ на фирмите, които искат да преминат към зелените политики", посочи зам.-изпълнителният директор на Европейския инвестиционен фонд.

"Все по-трудно ще става за компании, които не се трансформират към по-устойчиви практики да получават финансиране, от друга страна има все повече възможности за финансиране на мерки за декарбонизация", допълни деканът на Стопанския факултет на СУ доц. д-р Атанас Георгиев.

А представителите на банковите институции поеха ангажимент да улеснят процедурите за кандидатстващите за финансиране бизнеси. Конференцията ще продължи до 28 юни, за да очертае основните позиции на региона за предстоящата климатична конференция в Баку тази есен.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback