Шефът на военното разузнаване обвини Атанас Атанасов във вербуване на офицери

От ПП-ДБ видяха политическа атака

26.06.2024 | 19:25 Редактор:

В пленарната зала депутатите изслушаха шефа на военното разузнаване Венелин Венев, който изнесе информация, че през юли миналата година Атанас Атанасов се е опитал да вербува офицери, като им е обещавал, че ще се издигнат в кариерата. Атанасов отрече това и го определи като "политическа атака".

По искане на ДПС в пленарната зала дойде шефът на военното разузнаване, за да отговори имало ли е опит за вербуване на офицери в замяна на повишение. 

"Според информацията това става по поръчка за една висока публична личност - Атанас Атанасов. Целта на това изслушване е да изясним има ли рапорт при вас за тази извършена вербовка", каза Хамид Хамид от ДПС.

Самият ген. Венев потвърди - през юли миналата година двама офицери са били извикани уж да се срещнат с неговия първи заместник, а пред Министерския съвет ги чакал съветникът на тогавашния премиер Денков - Веселин Марков. 

"На 12.07. в различни часове офицерите ми се явиха на парадния вход на МС, но се оказа, че замисълът за тях е бил малко по-различен - вместо в МС, с тях е било говорено в кафето до МС", уточни ген. Венев.

"Лицето Марков директно посочи Атанас Атанасов да назначи свои приближени в службите и тъй като не може да отстрани директора, изразил претенция да има свой човек в службите", допълни шефът на военното разузнаване.

Думите на ген. Венев взривиха залата. Споменатите Денков и Атанасов видяха политически натиск.

"Нямам съмнение, че в момента това е политическа поръчка, с която се удря един от основните лидери в опозиционна партия", отговори Николай Денков.

"Искам да ви запозная с един SMS, който е изпратен до няколко души през февруари и да видим дали ген. Венев ще се припознае", добави Атанас Атанасов.

В пленарна зала депутатите изслушаха и шефа на ДАНС Пламен Тончев заради изграждането на Детската болница, ПП-ДБ поискаха оставката му.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
bobi
преди 2 месеца
Трябва реформа в СВР. От години в службата се покриват хора, оставят се пенсионирани военнослужещи на работа, раздут щат, КРО то е ненужно голям състав от служители. Защо на среща със съветника са изпратени офицери, не би ли било редно да са зам. директор на служба. Къде е министъра на отбрата в цялата ситуация при положение, че службата е преподчинена на него. Освен ДАНС, инспекторат на МО трябва и сметната палата да направи проверка за периода от 2021 година до днес. Сигнализирай за неуместен коментар