Оптимизъм в България за въвеждане на еврото, шефът на БНБ: 2025 г. е реалистична

Властите са убедени, че ще изпълним изискването за инфлация до края на годината

26.06.2024 | 19:20 Редактор:

Влизането на България в Еврозоната се отлага. Най-ранната дата за присъединяването на страната ни е 1 януари 2026 . Датата посочи министърът на финансите Людмила Петкова след като Европейската комисия и Европейската централна банка излязоха със заключението, че България не изпълнява едно от условията за приемане на еврото.

България отговаря на три от Маастрихските критерии за присъединяване към Еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените. 

"Както знаете влизането в Еврозоната е обвързано с определени условия. Критериите за всяка една страна са равни и абсолютно прозрачни. Днешният доклад констатира, че България не отговаря на всички изисквания, необходими за присъединяване към Еврозоната", заяви говорителят на Европейската комисия Веерле Нойц.

Оценката на Комисията се допълва от Доклада за конвергенцията на Европейската централна банка. Там се посочва, че през май 2024 г. 12-месечният среден темп на инфлацията в България е 5,1%, значително над референтната стойност от 3,3 на сто за критерия за ценова стабилност. 

От Българската народна банка и Министерството на финансите успокоиха - до края на годината страната ни ще покрие и инфлационния критерий за присъединяване към Еврозоната.

"Докладите за България са значително положителни. Страната ни изпълнява 3 от 4-те критерии", коментира министърът на финансите Людмила Петкова.

"При изпълнението на всички критерии ще искаме извънредни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия и ще можем да покажем готовността си за присъединяване към Еврозоната, което ще стане в най-кратък срок след изпълняване на критериите", допълни служебният премиер Димитър Главчев.

А присъединяването на България в Еврозоната през 2025 г. остава реалистично, според управителя на Българската народна банка Димитър Радев, цитиран от БТА.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Има милиарди за крадене, след като падне Валутният борд и мисълта за тях- че не сте ги присвоили, не ви дава покой. Затова така отчаяно лобирате за еврото. Сигнализирай за неуместен коментар