Главчев: Ще поискам извънредни доклади от ЕЦБ и ЕК, когато покрием всички критерии

"Ще можем да покажем готовността си за присъединяване към Еврозоната", каза премиерът

26.06.2024 | 15:47 Редактор: Вяра Димова

ЕК и ЕЦБ излязоха със заключението, че България не изпълнява условията за приемане на еврото и това няма да стане през 2025 година, а най-рано през 2026. От Европейската банка фиксират висока инфлация у нас спрямо нивата в Еврозоната.

В документа на еврокомисията се допълва, че изпълняваме другите три критерии, а премиерът Димитър Главчев и Българската народна банка дадоха заявка и последната пречка пред страната ни да бъде отстранена до края на тази година. Тогава ще поискаме извънредни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, за да покажем готовността си за присъединяване. 

"За България е установено, че всички критерии са спазени, с изключение на един - за ценовата стабилност. Очакваме този критерий да бъде изпълнен до края на годината. Ще поискам извънредни конвергентни доклади от ЕЦБ и от ЕК и ще можем да покажем готовността си за присъединяване към Еврозоната", заяви премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Не се отказват. Ще го разграбят резерва, който обезпечава Валутния борд! На всяка цена! Сигнализирай за неуместен коментар