ИТН: Президентска република би имала по-голяма легитимация в България

Тошко Йорданов отново заговори за експертен кабинет пред държавния глава

26.06.2024 | 11:29 Редактор:

Ужасяваща е ниската избирателна активност. За отливd са виновни политиците, които излъгаха избирателите си. Това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" при консултациите при президента Румен Радев.

"В миналия парламент българските избиратели гласуваха за определени политически сили, които заявиха какво ще направят и месец по-късно направиха точно обратното на това, което казаха, че ще направят. Тогава един нормален избирател, който е гласувал за тях, е логично да си зададе въпроса $защо гласувам за тях, като те ме лъжат директно в очите$. Доверието в избирателите трябва да се върне от политическите партии по един единствен начин - да си спазват думата", заяви Йорданов.

По негови думи експертният кабинет е единственият възможен изход на държавата от кризите, в които се намира.

"Най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат и да се пристъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма, за да започнем да излизаме от икономическата, социална и демографска криза в държавата. Няма криза, в която да не сме влезли", коментира Йорданов.

"Има такъв народ" отново повдигнаха и въпроса за президентска република.

"Ние се опитваме да направим референдум по темата. Българският народ не събра достатъчно подписи, но това не променя нашето мнение. В една президентска република, в която президентът е и начело на изпълнителната власт, тя има много по-голяма легитимация", каза Йорданов.

Гледайте повече за срещата между ИТН и Радев във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Този човек наистина освен за сценарии на нивото на Славчо за нищо друго не става. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 месеца
Единственият вариант за запазване на отиващата си перестроечна " парламентарна" " демокрация" е -мажоритарен вот за избор на народни, а не посолствени/ олигархични/ корпоративни представители, съчетан със задължителни референдуми по всички важни за България въпроси. Така или иначе този режим си отива, а както и Борисов, и Пеевски , и Петков и СИЕ. За президентска република е още рано. Сигнализирай за неуместен коментар