Президентът: Кой определя дали армията няма нужда от техника и да я пратим на Украйна?

Въпросът не е в предоставянето на оръжие, а в липсата на хора на бойното поле, коментира Радев

26.06.2024 | 10:30 Редактор:
Президентът: Кой определя дали армията няма нужда от техника и да я пратим на Украйна?
Президентът: Кой определя дали армията няма нужда от техника и да я пратим на Украйна?

Президентът Румен Радев търси отговор на въпроса кой и как преценява дали военна техника е с отпаднала необходимост за българската армия.

Военният министър даде заявка, че страната ни може да помогне с още техника на Украйна, ако бъде намерена в складовете такава с отпаднала необходимост.

"Как обясняват отпадналата необходимост за бойните способности на българската армия и нейните отбранителни способности, ако се наложи? Въпросът не е в предоставянето на оръжие, защото с повече или по-малко или без оръжие, виждате че отиваме към сходно развитие на нещата. Въпросът е в липсата на хора на бойното поле, като количество, подготовка и мотивация", коментира Радев.

Държавният глава изрази позицията си, че е време за мирни преговори между Украйна и Русия.

"Всички виждаме какво става по улиците на Украйна - няма как с хора, които вървят по улиците и насила се откарват на фронта, да се постигат успехи в тази грозна и кървава война. Време е да се започнат преговори за прекратяване на бойните действия и да се търсят условия за мир", категоричен е държавният глава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Ще подарят военната техника , после ще кажат - ох нямаме никаква техника дайте да купим от Америка спешно. Ще купят техни бракувани *** и няколко човека бързо ще станат милионери за наша сметка. НЕ Е ИДЕЯТА ДА СЕ ПОМАГА НА КОЙТО И ДА БИЛО , ИДЕЯТА Е БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО Е ГРОЗНО! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Отговор
преди 3 месеца
Благодарение на измененията в Закона за отбраната и въоръжените сили от 02.2023г. министърът на отбраната по свое усмотрение обявява за " излишни " движими вещи с общо предназначение и ги подарява на Украйна ( чл.60 д в) от закона). Няма нужда да обяснявам, че разпоредбата води до разоръжаване на армията ни, който акт е обявен за престъпление, съгласно НК, и противоречи на чл.9 от Конституцията. Освен това, липсва правно основание за подаряване на държавна собственост / оръжие на чужда държава. Сигнализирай за неуместен коментар