Радев за Мицкоски: В РСМ се страхуват да признаят думите "българин" и "българско"

Президентът очаква реакция от правителството и ЕС

26.06.2024 | 10:05 Редактор:

Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство на РСМ ясно показа, че най-големият страх на политическата класа е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в РСМ. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, срещу собствените ѝ граждани. Това заяви президентът Румен Радев.

Той допълни, че очаква незабавни действия от българското правителство и от европейските институции след заявката на Мицкоски след встъпването му в длъжност.

"Вече стана ясно защо през пролетта на 2021 г. като представител на България в Европейския съвет преместих фокуса на европейските институции и лидери от защитата на нашата история, култура и език, и към защитата на правата на българите в РСМ. Защо още тогава издигнах идеята за тяхното вписване в Конституцията на страната като важно,  задължително и предварително условие", заяви държавният глава.

Президентът допълни, че очаква незабавни и конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване на Балканите. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация", каза още Румен Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Нашето" министерство мълчи. Не е съгласувано позицията си с посолството. Да защитава българския интерес не е толкова важно, както да се меси във вътрешните работи на РФ и да пита за Навални. Все едно РФ да иска от нас да обясняваме за Нотариуса, Петров, Галев и други. " Външното" ни министерство е наистина външно за България- изцяло подчинено на чужди държави. Това се отнася за останалите " български" държавни органи и институции. Сигнализирай за неуместен коментар