Малчугани пишат оценки на възрастните по правилата за движение

Инспектор Мая Василева от РУ - Добрич създаде детски полицейски бележник

25.06.2024 | 16:41 Редактор: Беатрис Младжова
Малчугани пишат оценки на възрастните по правилата за движение

Идеята за създаването на детски полицейски бележник за оценка на възрастните "Движение по правилата" се ражда преди 8 години, когато авторът ѝ - инспектор Мая Василева от РУ – Добрич, тогавашен автоконтрольор в сектор "Пътна полиция", провежда срещи в детски градини и учебни заведения. 

Заедно с колегите си от ОДМВР - Добрич тя изгражда първообраза на книжката и постепенно я изпълва със съдържание. Заложената цел е ясна - да провокира формирането на умения и навици по пътна безопасност в ранна възраст, по забавен и интересен начин децата да научат правилата за безопасно придвижване в градска среда, не на последно място е и желанието те да напомнят на родителите да спазват правилата за движение по пътищата.

Бележникът е отпечатан и се разпространява със съдействието на местните комисии за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни към общините на област Добрич.

За принос към подобряване на пътната безопасност днес инспектор Мая Василева получи Грамота от "Държавна агенция безопасност за движение по пътищата", а най-голямата ѝ награда бяха стиховете, изпълнени от деца от Общински детски комплекс – Балчик.

Изненада за посетителите бе и изложбата с авторски проекти на тема "Пътна безопасност", подготвена от възпитаниците на детския център, която е част от годишния план на институцията, свързан с Националната стратегия за безопасност за движението по пътищата на Република България.

Снимки: МВР