"Възраждане" и БСП при Радев, той призова да се различават желание и възможности

"От нас може да очаквате една реалистична и отговорна позиция", увери временният председател на БСП Атанас Зафиров

25.06.2024 | 13:51 Редактор: Вяра Димова

Консултации при президента Радев се проведоха и днес. От "Възраждане" поискаха шанс да съставят кабинет без ГЕРБ и ДПС, а БСП е съгласна на експертен кабинет. И двете политически сили обявиха, че няма да подкрепят правителство на малцинството

"Ще има ли България най-сетне, след тази най-дълга в нашата история политическа криза в новата ни история, стабилно правителство или ще отидем в неизвестността на поредните избори?", попита държавният глава.

Първи при Радев седнаха от "Възраждане", които изразиха готовност за третата папка. 

"В случай на неизпълнение на първия и втория мандат, желаем третия, ще разговаряме с всички, без ГЕРБ и ДПС, за съставяне на широк кабинет с консенсусна фигура за премиер", обяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Трябва да правим разлика между желание и възможности. При вашата амбиция за третия мандат, е добре да говорите с тези политически сили, тогава можем да говорим пак за третия мандат", отговори Радев.

"Водили сме разговори със знакови лица от ПП-ДБ и продължаваме да водим такива разговори. Решението зависи от тях", уточни Костадинов след срещата с президента.

В писмена позиция от ПП-ДБ отрекоха някой от депутатите им да е разговарял с "Възраждане" за съставяне или подкрепа на правителство.

Последни за днес при президента влязоха от БСП.

"От нас може да очаквате една реалистична и отговорна позиция", посочи временният председател на БСП Атанас Зафиров.

"Що се отнася до кабинет - мъдър, експертен на националното спасение, ние сме готови", категоричен бе председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

В ръцете на президента е решението на кого да даде третата възможност за съставяне на кабинет, ако първият и вторият мандат се окажат неуспешни. Утре Радев ще проведе последния кръг на консултации с партиите. Първи са поканени от ИТН, а след това и "Величие".

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.


1
1 rate up comment rate down comment 0
каскет
преди 6 дни
Много мили сластни мечти на Костя и таваришчите! Купища празни столетни лафове без идея за изход, даже за тях самите динозаври! Сигнализирай за неуместен коментар